השפה כסיבה


טוב, זאת הקדמה קצת ארוכה לפוסט קצר, אבל אני חושב שכדאי להבהיר את החוקים לפני הטענה. כשאנחנו רואים קורלציה חזקה בין שני משתנים שונים אנחנו יכולים להבין את הקשר בשלוש צורות שונות:

  1. אין שום גורם סיבתיות בין שני המשתנים והקשר הוא אקראי. (למשל, שודדי ים והתחממות גלובלית)
  2. יש סיבה משותפת לשני המשתנים (למשל, מספר לובשי המעילים ומספר נושאי המטריות).
  3. אחד המשתנים גורם למשתנה השני (למשל, הירידה בטמפ' גורמת לעליה במספר לובשי המעילים).

יש תופעות מורכבות שאי אפשר באמת למצוא להם גורם אחד ויחיד, ועל אחת כמה וכמה להוכיח שהוא הגורם. מה שאני הולך לעשות למטה זה נסיון לנסח הסבר סיבתי שהוא השערה בלבד. אני מניח שיש קורלציה בין המשתנים, ומביא הסבר אפשרי לקשר סיבתי ביניהם. אדם עצלן פחות היה מביא סימוכין (מה שעדיין לא היה מוכיח את ההשערה, כי כאמור, אי אפשר להוכיח השערות כאלה), אבל בכל זאת, ההשערה נראית לי מספיק מעניינת גם בלי סימוכין.

בהיסטוריה האנושית היו תרבויות בעלות השגים אדירים, ותרבויות בעלות השגים פחותים. זאת תופעה ידועה ויש לה כמה הסברים שונים. ההסבר המתבקש הראשון הוא ההסבר הגנטי, אבל כשבודקים את העובדות מגלים שצאצאי תרבויות שהצליחו להגיע להשגים כשלו בהמשך (הדוגמאות ידועות) הסברים נוספים נתלו באקלים, בדת, בתרבות, בכלכלה, בגישה למשאבים, בנוכחות של אישים בודדים מרשימים ובחשיפה לתרבויות זרות.

הסבר אפשרי אחר שנראה לי סביר הוא שהשפה היא גורם. היום אנחנו יודעים ששפה משנה את המח של מי שמשתמש בה, וששפות שונות משנות את המוח באיזורים שונים, ושיש שפות שקריאה או דיבור בהן מפעיל יותר את המח משפות אחרות, וששימוש כזה גם משנה את מבנה המוח. אפשר לשאול האם שימוש בשפה מסויימת משנה את החברה המשתמשת בשפה? האם הערכים של מי שמשתמש באנגלית שונים מהערכים של מי שמשתמש בצרפתית, לא בגלל חינוך שונה, תרבות שונה או גנים שונים, אלא פשוט בגלל השפה השונה. ולא מדובר רק על ערכים, אפשר לציין גם השגים בתחומים שונים על ידי דוברי שפות מסויימות (כמובן, עם הרבה יוצאים מהכלל). אולי היוונית היא הסיבה שהרומאים (דוברי הלטינית?) לא הצליחו להגיע להשגיהם של היוונים למרות כל היתרונות הכלכליים, פוליטיים ואקלימיים. אולי הצלחתה התרבותית של האימפריה הבריטית לעומת נפילתן של האימפריות ההולנדית והאוסטרו-הונגרית נבע מההבדל בין השפות והדוברים בהן. אולי הנטיה של מדינות דוברות אנגלית לליברליזם ושמרנות לעומת הנטיה של מדינות דוברות צרפתית לסוציאליזם ודתיות נובע מאותה הסיבה.

ולמה זה מעניין… טוב, חוץ מסקרנות אינטלקטואלית, אני חושב שכדאי לבדוק את זה בהקשר הישראלי, ובהקשר לעובדה שלקחנו עם (דובר שפה גרמאנית) עדין ורב השגים והפכנו אותו לעם (דובר שפה שמית) גס, בור וצעקן.

4 Responses to השפה כסיבה

  1. ידידיה says:

    כסתירה להסבר הגנטי אתה מציין "כשבודקים את העובדות מגלים שצאצאי תרבויות שהצליחו להגיע להשגים כשלו בהמשך". אבל מכאן יש סתירה גם לרעיון של השפעת השפה, כי במקרים רבים הצאצאים המשיכו לדבר באותה שפה ובכל זאת נסוגו אחור.

    סתם אנקדוטה, קראתי ספר בשם "ישראלית שפה יפה" מאת בלשן בשם גלעד צוקרמן. מסתבר שלדעת בלשנים רבים, השפה שאנו דוברים היום (הוא קורא לה "ישראלית") היא לא ממש עברית וגם לא שפה שמית. היו שטענו שזו פשוט יידיש שאוצר המילים שלה הוחלף במילים עבריות. התיזה של צוקרמן עצמו היא שישראלית היא שישראלית היא שפת כלאיים ששפות הבסיס לה הן עברית ויידיש, ויש תרומה משפות נוספות. התחביר, הפונטיקה, וחלק מהמורפולוגיה, הם גרמאנים. אוצר המילים וחלק אחר של המורפולוגיה הם עבריים. למה אני אומר את זה? כי ההרגשה שלי היא שאם יש משהו בשפה שמשפיע על החשיבה, סביר להניח שהוא מגיע מהתחביר ולא מאוצר המילים.

  2. smiley says:

    אני חושב שהרבה פעמים השפה כן השתנתה כחלק משקיעת התרבות. צריך לבדוק את זה.

    סרט שראיתי לא מזמן טען שכמות הצלילים בכל הברה משפיע על המח, וששפה עם הרבה דיפטונגים (כמו אנגלית = זאת הדוגמא שהם נתנו) גוררת יותר פעילות במח בזמן הדיבור והקריאה.

  3. ירון says:

    צוקרמן צודק בכל מילה. הנה מאמר שמצאתי:

    http://www.haaretz.co.il/hasite/spages//1081451.html

  4. smiley says:

    מעניין, תודה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: