איך זה שיש יותר כהנים מלויים?
09/10/2009 5 תגובות
זאב גלילי כתב באכזבה לא מוסתרת על ספרה של ג'ואן פיטרס "מאז ומקדם": "בישראל הספר כמעט ואינו מוכר… נראה שלא היתה התלהבות גדולה להוציא את הספר בארץ." ולכאורה הוא צודק, הספר יצא לאור באנגלית ב-1984, ולמרות העובדה שהוא מתייחס ישירות לסכסוך הישראלי-פלשתינאי, הוא כמעט לא השפיע על הדיון הציבורי (רק לשם השוואה "התנגשות הציוויליזציות" יצא ב-1996, "קץ ההיסטוריה" יצא ב-1992, "בלי לוגו" יצא ב-2000… כולם כמעט ולא רלוונטים לדיון המרכזי בציבורי בישראל, ולמרות זאת הם השפיעו עליו בצורה חזקה הרבה יותר), למעשה, נראה שזאב גלילי וקומץ האנשים שמנסים למכור את הספר פשוט מתווכחים עם דחלילים.
למיטב הבנתי (לא קראתי את הספר) לפיטרס יש טענה היסטורית די פשוטה:
- הפלשתינים הם לא "עם אותנטי", הם אוסף של מהגרים שהיגר לישראל בגלל סיבות כלכליות ופוליטיות בעקבות ההגירה היהודית בהתחלה, ועל ידי הבריטים בהמשך.
המסקנה הפוליטית שגלילי רוצה שנסיק היא:
- ולכן, בגלל שהם לא עם, אין להם בכלל זכות למדינה, ועל אחת כמה וכמה, בגלל שהם לא ילידי ישראל במוצאם, אין להם ככלל שום זכות על ארץ ישראל.
(באופן לא מפתיע זאת בדיוק טענת ראי לטענה ההיסטורית של שלמה זנד ולמסכנה ולמסקנה הפוליטית שכל מיני אנשים רוצים שנסיק מכך, וכנראה שגם הם יופתעו כמו גלילי… בכל מקרה). בעצם, זה היה ז'בוטינסקי שניסח את הרעיון הפוליטי הזה לפני כמה שנים:
ולכן, החיים שלנו יהיו הרבה יותר פשוטים אם נסיק שהפלשתינאים הם לא "עם", ואינם "יושבי הארץ". אולי אפילו הם יקבלו אותנו בברכה, כל מה שנצטרך לעשות זה להסביר להם שהם לא עם. ואז גם נוכל, בניגוד למצוות ז'בוטינסקי, לגרש אותם (כי הרי ז'בוטינסקי טעה וחשב שהם עם ויושבי הארץ). הם הרי לא עם, הם לא יושבי הארץ, אין להם שום זכות לנסות למנוע מאיתנו להגר לכאן. אין להם זכות על הארץ.
הרעיון של עמים כבעלי זכות על שטח ארץ הוא רעיון ישן, עוד בתנ"ך מסופר איך כל אחד מצאצאיו של נח הוא למעשה אב של עם אחר. ואם כל עם הוא צאצא של אדם יחיד, אז כל החברים בעם הם היורשים שלו, והשטח שהיה בבעלות האב הקדמון הוא השטח ששייך (מתוקף הזכות לרכוש, הזכות להורשה, ואי הזכות למכירת קרקעות ולהגירה) לכל צאצאיו. למעשה היום אנחנו יודעים שאין לרעיון הזה אחיזה במציאות, כל העמים הם אוסף של בני אדם ללא אב משותף, תוצרים של אלפי שנות הגירה, מלחמות, נדודים ואהבות. לרובם יש תרבות משותפת, מיתוסים משותפים, שפה דומה… אבל כל אלה דברים נרכשים, אף אחד מהם לא מעיד על זכות טבעית לאדמה, או על זכות משותפת כלשהי. אי אפשר לדבר על רכוש של עם באותו מובן בו אנחנו מדברים על רכוש של אדם, ומאד קשה לדבר על אדמה כרכוש של קולקטיב מתמשך בלי להכניס איזה בורא עולם שיתן את אותו קושאן (ולבורא הזה נתייחס בהמשך).
הבעיה ביננו לבין הפלשתינאים היא לא שאלה לאיזה עם יש זכות היסטורית על הארץ. זאת שאלה משעממת, הרי לאף עם אין זכות על אף ארץ. הבעיה היא בעיה של אנשים. בעיה של מוחמד שיושב בשכם ללא זכויות אזרח, אחמד במחנה הפליטים בעזה שמגרד לחם כל יום, ו(אם נחזור למאה הקודמת) משה שנרדף באירופה על ידי הנאצים ומצא את עצמו ללא זכויות, אוכל, בית, ולרוב גם חיים. את הבעיה הזאת אי אפשר לפתור על ידי הוקוס פוקוס היסטורי, גם אם נגיד מאה פעמים שאין לערבים זכות על הארץ, וגם אם הם יגידו מאה פעמים שאין לנו זכות כזאת. לכן גם בעולם הרחב רוב המבקרים את פיטרס היו אותם אנשים שלא מצליחים להבין את המישור האנושי, ורואים את העולם כולו כסכסוך בין קולקטיבים.
לכן, למרות שהיסטורית יכול להיות שהספר מעניין, פוליטית, מדובר בספר חסר משמעות לחלוטין. מצד שני, יש לפיטרס טענה מאד חזקה על הידע האנושי. אם הטענה שלה נכונה, הרי שיש היום מליוני אנשים שמשוכנעים מעל לכל ספק שהוריהם היו ילידי מקום מסויים, בזמן שהוריהם נולדו במקום אחר. אותו אחמד שסבא שלו ברח מחיפה ב-48, משוכנע שסבא שלו נולד בחיפה וסבא של סבא שלו נולד בחיפה, בזמן שסבא שלו נולד בכלל בעיראק. ז"א שמישהו כאן שיקר. ולא רק לאחמד, ליותר ממליון אנשים. ההורים… השכנים… המנהיגים… ולא מדובר בשקר שעבר בטלפון שבור במשך אלפי שנה לפני המצאת הדפוס, מדובר בשקר שעבר בפחות ממאתיים שנה בעולם שבו רוב האוכלוסיה יודעת לקרוא ולכתוב, שיש בו עיתונים, היסטוריונים והעלות של כלי כתיבה היא כמעט אפסית.
ואם במצב הזה הורה לא אמר את האמת לילדו מה אפשר להגיד על סיפור שעבר בעל פה במשך אלפי שנים מאב לבן? זה הרי ההבדל בין ידע מסורתי לידע מדעי, בידע מסורתי אנחנו מאמינים במשהו מסויים בגלל שהוא עבר מאב לבן, מאם לבת, עד שהגיע אלינו, ככה "עובדת" הרפואה המסורתית, ככה נוצרות אגדות אורבניות, ככה נוצרו המיתוסים, זה הרי טיעון העד – הטענה שסיפור מעמד הר סיני עבר מבן לאב כהוכחה לנכונות התנ"ך. ופיטרס מזכירה לנו את מופרכותן של כל אותן טענות, את חוסר יכולתנו לסמוך על סיפורים שכאלה, ואת הצורך שלנו להסתמך על עובדות היסטוריות מצד אחד ולתעד את המציאות ההיסטורית מצד שני.
Peter's book is a sham, there is no single academic that treats it seriously, regardless of political position. It has been shown persuasively that she has no idea what she's talking about. Of course it's very useful for the political debate in Israel, but so is the Protocols of the Elders of Zion. It's as reliable, more or less.
'באופן לא מפתיע זאת בדיוק טענת ראי לטענה ההיסטורית של שלמה זנד ולמסכנה הפוליטית שכל מיני אנשים רוצים שנסיק מכך'
אז או שמסיקים מסקנה או שישנה מיסכנה אחת שהיא גם פוליטית ומסיקים אותה (באמת מסכנה)
תחליט.
יתוקן, תודה.
סיפרה של פיטררס מציג נכוחה את ההיסטוריה העובדתית של ארץ ישראל בעיקר מסוף המאה ה-19 ואילך. טענת קיום לאומיות או העדרה היא טענה שקל להתמודד מולה ולהוכיח אותה (או לשלול אותה). ז'בוטינסקי מתייחס לערביי הארץ כ"עם הארץ", בלשון זו, ולא כעם ריבון. פשוט צריך להכיר את גווניה של העברית ואת משמעותו של המונח הזה (ובלשון פרט משמעותו אוויל). כל טענה של קיום עם צריכה הוכחה. ערביי ארץ ישראל לא נקראו מעולם 'פלסטינים' אלא 'ערבים' כשם הלאום הערבי שהתעודד בסוף המאה ה-19 תחילת המאה ה-20. ערביי ארץ ישראל ראו עצמם סורים דרומיים ואף שלחו נציג שייצג אותם בפרלמנט של סוריה הגדולה בדמשק. השם פלסטין היה שם זר לערבים והם התנגדו לו. גם קישור השם הזה ליהודים ולארץ ישראל בתרבויות המערביות עשה להם חרארה מהשם. הבריטים כינו את הערבים כ-"ערביי פלסטין" ו"ערבים פלסטינים" כמו שהיהודים כונו "יהודי פלסטיין" ו"יהודים פלסטינים". גם כשהם 'פלסטיין' נותר יתום ב-1948 לא מיהרו הערבים לאמץ אותו והמשיכו לקרוא לעצמם "ערביי פלסטין" או "ערבים פלסטינים", כאילו היה עוד מישהו אחר פלסטיני כמותם. בהחלטות או"ם עד סוף שנות ה-70 לא דובר כלל על "פלסטינים". בהחלטה 242 בכלל לא מוזכרים פלסטינים, והרי אם היו קיימים ממש אז הם היו מגיעים לתודעת מדינות העולם המיוצגות באו"ם. גם הערבים עצמם התחילו לקרוא לעצמם, תוך חריקת שיניים, פלסטינים, רק מסוף שנות ה-70 – תחילת שנות ה-80.
מה אני רוצה לומר? שלא צריכים להתאמץ להמציא עם ערבי חדש כי הוא הומצא. רק צריך לדבוק בעובדות ולראות מתי, כיצד, למה ואיך זה קרה, רק כדי שנוכל לתת מענה נכון וטוב למשבר.
כן… וראוי שתקראו את סיפרה של ג'ואן פיטרס כי מובטח לכם ללמוד את הסוגיה בצורה אמינה יותר עם פרטים רבים יותר, כך שתוכלו גם לדעת ולהבין בדברים שאתה כה מרבים לדבר ולכתוב בהם.
עמיש, כמה מילים מהפוסט למעלה קראת? 2? 5? 10? 15? אני חייב להודות שלא ברור לי מה הכיף בלהגיב על משהו שלא קראת.