"הספרדים האלה, באים לארץ…"[1]


מחר תסתיים מערכת הבחירות בבריטניה.עדיין לא לגמרי ברור מי ינצח ומי יפסיד, אבל ברור שאם לא יקראו למנצח קמרון, יהיו כמה אנשים שירוויחו הרבה מאד כסף. אני חושב שאחת הסיבות בגללן הלייבור איבדו הרבה תמיכה בסקרים, והעליה של הליברלים נבלמה היא ההגירה.

במצע של הליברלים-דמוקרטים  עלה בין השאר הרעיון ללגליזציה של המהגרים הבלתי חוקיים, במסגרתה המהגרים הבלתי חוקיים שמתגוררים בריטניה, מדברים אנגלית עובדים וללא תיק פלילי ישלמו את חובם לחברה ויהפכו למהגרים חוקיים. על פניו מדובר באחד הרעיונות היותר אינטליגנטיים לפתרון הבעיה. אחרי הכל, האנשים האלה חיים היום בבריטניה, הם עובדים, שומרים על החוק, משתלבים בחברה, ואי הלגליות שלהם רק פוגע בהם ובחברה, ומאפשר לכל מיני קרימינלים לנצל את המצב. הנושא עלה בעימות השני וכנראה שבעקבות סקרים מדוייקים, החליטו קמרון ובראון שמדובר בנקודת תורפה של קלג. בעימות השלישי הם לא ירדו מהנושא, וחזרו ותקפו את קלג על זה. ובאמת, מאז סיום העימות השלישי מצבו של קלג, הידידותי למהגרים, הולך ויורד בסקרים.

במהלך טיול של בראון באיזה חור, הוא פגש את גברת דאפי. היא התלוננה על המצב בבריטניה, והוא ניסה לענות לה. בין השאר היא אמרה: "כל המזרח אירופאים האלו שבאים לפה, מאיפה הם נוהרים?" (תרגום שלי, סליחה). כשבראון סיים את השיחה הוא סיכם אותה לעוזריו (ובטעות כל העולם שמע), וקרא לגברת דאפי: "גזענית" (בעצם הוא אמר bigoted ואני בטוח שיש בעברית מילה טובה יותר מגזענית). גם הסיכום הזה גרם לבראון לאבד כמה נקודות בסקרי דעת הקהל.

בינתיים, באריזונה, חוק חדש מחייב  כל אדם שיכול להראות כמהגר לשאת תעודה מזהה ומאפשר לשוטר לחקור ולעצור כל אדם שנראה כמו מהגר גם אם אין חשד שהוא ביצע עבירה (מדהים לציין שמצב יומיומי בישראל נחשב למצב ש"חותר תחת עקרונות בסיסיים של הוגנות" במדינות שפויות יותר). ובישראל משרד הפנים יצא במסע תעמולה נגד השוהים הבלתי חוקיים (בשאר העולם, כמו שראינו, הם "מהגרים", לישראל רק יהודים יכולים להגר, ואז הם "עולים", כל השאר כנראה "שוהים"), ובמסע אנחנו שומעים על ישראלים שרוצים לעבוד אבל עובדים זרים תופסים להם את כל מקומות העבודה.
כמובן שהמצולמים הם שחקנים. איואן דייויס החליט לבדוק את ההאשמות האלה. הוא הלך לחור אחר עם 2,000 מובטלים ו-9,000 עובדים זרים וביקש מכמה מהמעסיקים להעסיק מובטלים מקומיים במקום עובדים זרים. התוצאה היתה, כצפוי, מביכה. בסופו של דבר, הטענה שעובדים זרים תופסים מקומות עבודה למקומיים בנויה כולה על ההנחה ששוק העבודה הוא משחק סכום אפס. זה כמובן לא המצב. עובדים זרים לא באים לארצות אחרות בגלל שהם רוצים לטייל, ומעסיקים לא בוחרים להעסיק עובדים זרים בגלל העיניים היפות שלהם. הראשונים עושים את זה בגלל שהם מקבלים משכורת גבוהות יותר מבארצות מוצאם, האחרונים בגלל שהם מקבלים תפוקה. אם עובדים מקומיים היו עובדים כמו העובדים הזרים, לעובדים הזרים לא היתה עבודה, והם היו מהגרים לארצות אחרות. בנוסף, שוק העבודה קטום מלמטה, הרי אי אפשר להעסיק אדם תמורת משכורת של שקל בחודש, אנחנו דואגים בחוק שתנאי ההעסקה של כל העובדים יהיו הוגנים. לכן כשמעסיק בוחר להעסיק עובד זר במקום עובד מקומי הואלא עושה את זה בגלל שהוא מעוניין להציע לעובד תנאים לא הוגנים (היוצאים מהכלל הם, כמובן, אלא שמעסיקים בניגוד לחוק, הם אלה שבאמת פוגעים בתעסוקה ובכולנו, אבל בהם אף אחד לא נלחם, הרבה יותר קל להאבק בעובדים). הלייבור בסופו של דבר נבנו מהגירה (בדיוק כמו אריזונה וישראל, אגב), והיתרונות בהגירה, וכן, דווקא בהגירת עבודה, הם ברורים וצועקים לשמיים.

האמת הזאת היא פשוטה וברורה לכל אדם שחושב קצת. ההתנגדות לעובדים הזרים בישראל, בבריטניה ובאריזונה לא נובעת משיקולי עבודה או כלכלה. אמנם יש שיקולים אחרים (פשע, תרבות, חינוך…) לשקול, אבל ההתמקדות של מובילי הקמפיי (בבריטניה, באריזונה ובישראל)ן בשיקולי כלכלה חסרי ביסוס, מבהירה היטב על מה מדובר. הרבה דברים אפשר להגיד על גורדון בראון, טיפש הוא לא. וכאדם אינטליגנטי הוא זיהה מייד מי עומד מולו. חבל שבמקום להגיד את האמת הזאת בעימות, הוא בחר להגיד אותה באוטו לעוזריו, בזמן שבעימות הוא בחר לתקוף את קלג.

[1] היי, זה לא אני אמרתי, זה פול. אין לי כלום נגד ספרדים, סתם הוצאתי מההקשר.

6 Responses to "הספרדים האלה, באים לארץ…"[1]

  1. יובל says:

    אני לא מסכים כל כך עם התפיסה הכללית שלך את המצב, אבל אני בהחלט מסכים איתך לגבי העליבות שברדיפת מהגרי העבודה.
    אני חושב שהסיבה העיקרית שהקמפיינים נגד מהגרי העבודה מתמקדים בסיבות הכלכליות הן כי הסיבות האמיתיות הן לא פוליטיקלי-קורקט: גזענות פשוטה. מכיוון שאנחנו חשופים יותר לתקשורת בארץ ולסנטימנטים כאן קל לראות איך הגזענות מבצבצת מבעד לסיבות המוצהרות – "הם מביאים מחלות", "תרבות אחרת", "תרצה שהילד שלך יתחתן עם…" ועוד רבים וטובים. אראל סג"ל, לדוגמה, הרחיק לכת ואפילו החליט להתמקד במהגרים מאפריקה (אבל לא גזענות, בכלל לא, מה פתאום?). מאמר תגובה יפה נכתב על ידי רן כהן.
    אולי אני עושה עוול למדינות האחרות אבל אם אני מסיק מהמצב כאן למצב שם הרי שגם החוק באריזונה וגם הסנטימנטים הבריטים מונעים בעיקר מגזענות ושנאת הזר. אבל מכיוון שאי אפשר להגיד את זה, עוטפים את זה בסיבות אחרות.

  2. smiley says:

    יובל, רק שיהיה ברור, אני מסכים איתך.

  3. הדב says:

    יש כאן כמה שאלות שונות
    1. מה הסיבות האמיתיות לקמפיינים ולרדיפות
    2. מה הכללים שבהם אפשר להביא עובדים זרים ולהישאר מדינה שפוייה שלא צדה אנשים
    3. האם בהבאה של עובדים זרים יש פגיעה במעמדות הנמוכים
    (ובטח עוד שאפש לפרוט)
    אז…
    1. פחות מעניין. (לא זו השאלה, ניסים)
    2. אין לדעתי אפשרות להביא אנשים למדינה רק למטרות עבודה ולא להיקלע לבעיות הומניות
    הם יולדים, הם עוברים מעסיקים, הם חשופים לניצול. בקיצור לא עובד
    או מהגרי עבודה או כלום. (יעני עם אופק התאזרחות)
    3. לדעתי ברור שכן (קרי יש פגיעה כלכלית במעמדות הנמוכים)
    וכל תוכנית טלוויזיה – שמשחקת משחק של האם תהיה מוכן לעבוד בX, זו ליצנות.
    מדובר פה על תהליך ארוך של שינוי סטטוס של מקצועות וכו'
    וגם פתרונות אחרים לחלוטין
    לדוגמא בתי אבות במקום עובדים סיעודיים
    לדוגמא תעשיית בנייה מתקדמת שלא מבוססת על ידיים זולות
    (בזמנו קראתי על יפן – שקידמה את תעשיות הבנייה שלה בגלל אילוצים כאלה)
    נדמה לי שלסבירסקי ממרכז אדווה – (לא חשוד בגזענות או ימניות)יש ניתוחים כאלה על שליפת הרצפה מתחת לרגלי המעמדות הנמוכים

  4. smiley says:

    דב, בו נסדר את השאלות שלך בסדר קצת שונה.
    3. "האם בהבאה של עובדים זרים יש פגיעה במעמדות הנמוכים" הרי ברור שלא. אם המעמדות הנמוכים היו מעוניינים בעבודות של העובדים הזרים הם היו מקבלים אותן. עובד זר הוא הימור די גדול מבחינת המעסיק, שפה זרה, חוס נסיון, אי הכרות תרבותית ועוד. העובדה שהמעסיקים בוחרים להעסיק עובדים זרים ולא את בני ה"מעמדות הנמוכים" מראה באופן הכי מובהק שאפשר להראות שהם לא פוגעים בהם. הרבה אנשים נוטים לטעות ולראות בכלכלה משחק סכום אפס, זה לא המצב. העובדים הזרים באים לעבוד, וככל שיש יותר עובדים יש יותר תוצרת, וככל שיש יותר תוצרת יש יותר עושר, והעושר הזה מתחלק לכולם. אם כבר, העובדים הזרים משפרים את מצבם של בני ה"מעמדות הנמוכים". אף אחד לא מפריע לך להקים בית אבות, או להתחיל לבנות בתים בתעשייה מתקדמת. העובדה שלא עושים את זה מעידה שהעסקת עובדים זרים היא כנראה הדבר הנכון כלכלית, ומטיבה עם כולם. אם תראה שיתחילו לעשות את זה, סימן שזה כבר לא טוב כלכלית, והעובדים הזרים במילא לא יבואו (הם לא באים לכאן לטייל). אם סבירסקי באמת הגיע למסקנה כזאת, אז סביר שהוא עיקם את הנתונים (ומעיון בהעוקץ, לא בפעם הראשונה).

    2. "מה הכללים שבהם אפשר להביא עובדים זרים ולהישאר מדינה שפוייה שלא צדה אנשים?" גם כאן, התשובה פשוטה. ולא, היא לא כוללת " להביא אנשים למדינה רק למטרות עבודה" להפך, עובדים זרים, מעצם טבעם, הם אנשים חרוצים, בעלי יוזמה אישית ומוכנות לקחת סיכונים. שלוש תכונות שכל חברה חופשית היתה רוצה לראות בנתיניה, לכן, הכללים צריכים להיות, כל מי שמצא תעסוקה, הצליח להתמיד בה לאורך זמן, לא עבר על שום חוק והשתלב בחברה צריך להיות אזרח. מי שלא יעזוב בעצמו (או יגורש, אם הוא עבר על החוק). לא צריך לצוד אף אחד.

    1. ועכשיו, אחרי שהראנו שהתשובה לשתי השאלות היא ברורה ופשוטה, אפשר בכל זאת לשאול, למה אנשים מתעקשים לעצום עיניים מול עובדות כל כך פשוטות? וכן, התשובה דווקא מעניינית. לפחות אותי.

  5. הדב says:

    אוקי יש לנו התקדמות
    לגבי 2 אנחנו מסכימים – אם באים אנשים לעבוד – הם לא מגיעים ל3 שנות עבודה, כבילות למעסיק ואיסור להכנס להריון. הם מהגרים לכל דבר.
    לגבי 1 – איש איש וטעמו. (בגדול נראה לי שלהתעסק במניעים נסתרים זה פחות קונסטרקטיבי)
    ועכשיו 3
    קודם כל צריך להגדיר כאן מסגרת שעליה אנחנו מדברים
    לדוגמא כנראה שהבאת עובדים זרים טובה לכלכלת המדינות שמיצאות אותן, וגם למשפחות העובדים הזרים.
    (שהם יותר עניים מהמעמד הנמוך בישראל)
    אבל אם נתיחס למעמדות הנמוכים בישראל ונשאל לגביהם
    אז כאן יש לנו אי הסכמה
    לטעמי ההסברים שלי יותר משכנעים משלך, אבל אני לא אוביקטיבי.
    תסתכל כאן

    יש ללחוץ כדי לגשת אל dp0306h.pdf

    ניתוח של בנק-ישראל לגבי המצב וההשלכות של עובדים זרים בבניה
    כולל נסיונות סימולציה לגבי השפעת צמצום מספר העובדים הזרים.
    תוצאות הסימולציה:
    (עם כל הדיסקלימרים הנדרשים – זו רק סימולציה)
    מספר העובדים הישראלים בענף יגדל בקרוב ל 38- אלף ושכרם בכ 16%- , התייקרות מחירי הדירות תהיה
    עד 4% לשנה.

  6. smiley says:

    2. חלקם באמת באים רק לשלוש שנים. חלקם לא. חלק מאלה שבא לשלוש שנים מוצא בית חדש או אהבה ומחליט להשאר. חלק מאלה שבאים להשתקע מוצאים שהחיים בארץ החדשה הם לא מה שהם ציפו לו וחוזרים לארצם (או עוברים לארץ אחרת). אבל, כן, מי שנמצא בארץ אחרת מעבר לשנה הוא כבר מהגר.

    3. אני לא ממש מבין איך אפשר להתווכח על זה, זה כמו שתגיד לי 1+1=15 ואחרי שאסביר לך שזה לא נכון, תגיד שהטיעונים שלך משכנעים יותר. הרי אם היה כדאי להעסיק ישראלים, המעסיקים היו מעסיקים אותם. העובדה שצריך לשלם להם יותר כסף, ולכן לייקר את הוצאות הדיור של כולנו, רק מראה כמה זה לא כדאי. לא לכל הישראלים, ובוודאי לא למעמדות הנמוכים שמוציאים בממוצע יותר (ראה כאן) מהמעמדות הגבוהים על דיור.

    המחקר של בנק ישראל הוא מרתק, נראה לי שכדאי לציין כמה נקודות ממנו:

    הנחה בעייתית מחקר היא שהעובדים הזרים מקבלים שכר נמוך משכר המינימום, כמובן שאם זה נכון, זאת בעיה חמורה, וצריך להאבק בה. לא על ידי רדיפה של העובדים המנוצלים, אלא על ידי רדיפה של המעסיקים שמעניקים שכר לא ראוי. אם המחקר שלהם נכון, אז אכיפת חוק שכר המינימום (שהוא גם קל יותר לאכיפה וגם ראוי יותר למימוש מאשר כל חוק של רדיפת עובדים זרים) תספיק.

    הנחה נוספת היא שאפשר להתעלם מהתכווצות בפעילות (ז"א, אם מחר מעלים לך את שכר הדירה ב4%, אתה תקנה פחות משהו, ומי שייצר, שיווק ומכר את המשהו הזה יפסיד את העבודה שלו).

    עוד הנחה, שנשמעת לי לא סבירה, היא שמי שיחליף את העובדים הזרים יהיו אנשים שנמצאים עכשיו מחוץ לכח העבודה.

    בנוסף, הם הניחו שהעובדים שיעזבו הם בלתי חוקיים ולכן לא משלמים מס. כמובן שליגליזציה שלהם תהפוך אותם לחוקיים ותפטור את את הבעיה הזאת בצורה קלה בהרבה.

    נקודה מרתקת שמופיעה במחקר שלהם הוא שבזמן שמספר היהודים שעובדים בבניה הצטמצם ב-16%, שיעור העובדים הערבים-ישראלים נשאר זהה.

    עוד נקודה שמופיעה שם היא שהמשכורות של העובדים הישראלים הלא משכילים בענף הבניה לא ירדו כתוצאה מהעסקת עובדים זרים (להמשכורות של העובדים המשכילים אפילו עלו)!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: